Hoogleraar Peter Barthel heeft twee weken vrij genomen om te onderzoeken, in Nederland en de Verenigde Staten, hoe de maan staat afgebeeld op inpakpapier.
Deze zin, die ik niet zonder sarcastisch gegrinnik kan lezen, mag u best even laten inwerken.
Zijn onderzoek, en laten we hopen dat hij inderdaad vrij heeft genomen, en niet is betaald!, heeft aangetoond dat de maan verkeerd wordt afgebeeld.
“”De volle maan komt op als de zon ondergaat, een maansikkel ontstaat doordat de zon van opzij, dat wil zeggen van rechts in de avond en van links in de ochtend, op de maan schijnt, legt Barthel uit.
”Mijn onderzoek toont aan dat de leek – in dit geval de illustrator – niet begrijpt hoe de fasen van de maan ontstaan en dat kennelijk ook niet wil begrijpen”, aldus de hoogleraar.”
Grutjes.
Zou de hoogleraar begrijpen dat als wij zingen: “Zie de maan schijnt door de bomen…”, dat wij kunnen verwijzen naar een middernachtelijk uur, of misschien iets rond de klok van negen? Zou hij kunnen snappen dat het pakpapier met kale bomen en vole manen iets romantisch kan beduiden, iconisch wellicht, zoals harten horen bij Valentijn, en besneeuwde bomen bij Kerst?
Alles maar onderzoeken, kapotmaken. Bwah. Blijf met je takken van Sinterklaas maan af!
Ik keek van geen enkel onderzoek door geen enkele hoogleraar meer op.