Beschaafd

Beschaving. Best een interessant woord als je er een tijdje naar kijkt. Wat is weggeschaafd, of bijgeschaafd?

Nederland is, ondanks wat iedereen mij wil en zal en moet vertellen tijdens mijn tweeweeks verblijf, een zeer beschaafd land. Natuurlijk, ik vergelijk, en dus relatief. En hoewel China ook een ‘beschaving’ is, is het toch een iets andere ‘beschaving’.

Vanmiddag mompelde ik het weer: beschaving.

Terwijl we remmen voor het zebrapad, prevelt de meneer die wilde oversteken een dankjewel. Beiden: het remmen en het prevelen, zijn uitingen van beschaving. Ik zit dan even te genieten: zo kan het dus!

Vraag me niet over mijn definitie van beschaving. Ik weet dat ik mij op glad ijs bevind.

En ik ben blijkbaar niet de enige die moeite heeft om het begrip beschaving van een definitie te voorzien. Geert Wilders rijdt ook een flinke scheve schaats met zijn kritiek op de Kerstrede van de Koningin: hij twittert zijn kritiek (plus spelfout), suggererend dat Hare Majesteit stiekem lid is geworden van Groen Links. Zeer aardig gepareerd door Groen Links met het bericht dat je van Groen Links tenminste lid kan worden, en dat hoeft niet stiekem.

Het verbaast mij: de grote voorstander van de vrijheid van meningsuiting vindt dat het staatshoofd niet mag zeggen wat ze wil zeggen. (En misschien wordt die toespraak gecontroleerd door de regering, dus levert hij dan kritiek op zijn gedoogvrienden?)

Wilders wil de Koningin uit de regering, en hij heeft het recht om dat te willen. Maar het schofferen van ons staatshoofd over een rede die niet politiek maar puur menselijk was, is vanuit zijn positie onbeschaafd, een politicus, zelfs van zijn kaliber als omhooggevallen vlaaibakker,  onwaardig.

Beschaving wordt gemaakt door dat complex van ongeschreven omgangsvormen waar we ons goed bij voelen, en ik denk dat zelfs Henk en Ingrid zich even achter de oren hebben gekrabd bij deze laatste tweet van hun leider.

 

 

 

 

 

One thought on “Beschaafd

  1. Cor schreef:

    Nee, hoor, Rob. Henk en Ingrid vinden het prachtig dat hun leider tegen “het gezag” in gaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s