Bijgeloof

Niemand in Nederland, neem ik aan, dacht bij het afsteken van al dat vuurwerk op ouwejaar aan het verjagen van geesten en spoken.

Dat ligt in China even anders.

Nu de vuurwerkkraampjes weer geopend zijn, en men zich suf koopt om aanstaande zondagavond het Jaar van de Draak daverend in te knallen, denk ik aan al die arme geesten en spoken die zich een rotje gaan schrikken en zich haastig uit de voeten maken, als ze die al hebben.Licht en geluid, daar schrikken de geesten van. En ze hebben ook een bloedhekel aan de kleur rood.

Chinezen zijn per definitie bijgelovig. Het Boedhisme, een religieuze stroming die het toch moet hebben van innerlijke verlichting en het verheffen van het zelf, verwordt tot een nieuw soort van katholicisme: wierook branden voor Boeddha, op je knieen, bidden voor het welzijn van de familie. En welzijn kan worden gedefinieerd als: rijk en gezond, en in die volgorde.

De lijst van ‘dingen die je niet moet doen’ is lang. OK, onder een ladder doorlopen zou ik China ook niet graag doen, gezien de staat van de ladders, en de capaciteiten van de man/vrouw op de ladder, maar er is zo’n enorme verzameling bijgelovigheden dat het het ongeluk je wel zal moeten treffen, want geen mens kan al die regeltjes onthouden.

Het is echter aan te raden om bijvoorbeeld een rode onderbroek te dragen om het kwaad tegen te gaan.

Ik weet dat dit begint te klinken als zo’n expat stukje waarin de domme, onwetende,  niet-ingeleide buitenlander de vloer aanveegt met Chinese gebruiken (of ladders, of de capaciteiten van de man/vrouw daarop) en dat wil ik niet. Ik heb inmiddels een stukje China in me dat ik zelf niet direct kan herkennen of benoemen. Ik haat dat bijgelovige geneuzel, maar plaats gedachtenloos mijn Boeddha beeldjes met hun gezicht naar de deur.

Zeker weten dat komende zondagavond de hemel volstaat met het mooiste vuurwerk van de planeet. Meer dan de helft zou onverkoopbaar zijn in het westen. Op de hoek van de straat kan ik een projectiel kopen dat met wat goeie wind in de rug het luchtruim van Rusland zou halen.

Ik denk dat ik zondagavond het risico neem en mij even buiten begeef, en op afstand wat geniet van de nieuwste raketten en ontploffingen. Ik heb tenslotte ook wat geesten en spoken van het ouwejaar die wat mij betreft mogen ophoepelen. Alle beetjes helpen.

 

 

One thought on “Bijgeloof

  1. Cor schreef:

    Gelukkig nieuwjaar, Rob!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s