Heidenen

Ik ben niet verbaasd dat Nederland het record paaseieren-schilderen heeft, en het grootste Paasvuur.

We zijn tenslotte, diep van binnen, heidenen.

Gekerstend voor de lol, buigen wel even mee, maar gaan toch onze eigen eigenwijze weg. De katholieken in Nederland zijn al decennia lang een doorn in het oog van Rome. De protestanten doen het wel beter. Zoals Wim Kan ooit zei: “Katholieken, dat is als wijn: het hangt van het jaar af. Protestanten, dat is als jenever: ’t was jenever, ’t is jenever, en ’t zal altijd jenever blijven.”

Religie, en de mogelijke positieve gevolgen, wortelen blijkbaar moeilijk in Nederland. Verdraagzaamheid en mededogen zijn sinds de entree van PVV ver te zoeken in de Nederlandse politiek: volgens mij toch twee basis beginselen van het Christelijke geloof. Wat de  Christelijke pot de Islamitische ketel verwijt (onverdraagzaamheid), wordt nu minstens zo hard beleden als de nieuwe waarheid binnen de Christelijke en liberale politieke wereld van Nederland.

Maar Nederlanders zijn vooral pragmatisch, zo toont ons de geschiedenis. De vervolgde joden waren welkom tijdens onze Gouden Eeuw, omdat zij inkomsten brachten. De Islamieten zijn dat nu even niet. En de Polen? Hm. Wij wachten op het resultaat van het Polen-meldpunt van de PVV. Alles wat ons momenteel niet bevalt, knikkeren we graag over de grens. En liegen! Wie liegt tijdens zijn asielprocedure is klaar.

Wij liegen niet in Nederland. En onze volksvertegenwoordiging liegt nooit. Niet over hun inkomsten, persoonlijk of als partij. Zij liegen niet als zij hun verkiezingstrijd voeren. Nee, nee. Nederland is een eerlijk land.

OK, het sarcasme begint nu van de regels af te druipen, dus ik toom mijzelf in.

Ik verwijs graag naar de website van Tineke Bennema, die onze woede beter verwoordt dan ik ooit zal kunnen. http://www.tinekebennema.nl

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s