De geruchten

Het verspreiden van valse geruchten is enige tijd geleden door de Chinese regering verboden. Websites en blogs die dat toch doen, worden een tijd geblokkeerd.

Enkele weken geleden deden de geruchten de ronde op de Chinese blogs over tanks in de straten van Beijing, meer politie op straat en een mogelijke coup in de partijtop. Al snel gingen de roddelaars op slot, wat weer leidde tot meer verontwaardiging, en de vraag: dus, is het waar of niet?

Een week later mochten de blogs weer open. Dat was aanzienlijk sneller dan iedereen verwachtte. Probeerden de autoriteiten de middenweg te vinden? Muilkorven, aan een strakke lijn of een hondentraining voor die internet-pitbull?

De partij heeft dilemma’s op te lossen. Het minimum loon is verhoogd, hetgeen de lokale economnie steunt, maar voor buitenlandse bedrijven, die leunen op goedkope arbeidskrachten gaan de kosten omhoog, waardoor die hun heil gaan zoeken in landen als Indonesie en India. Een stijgende werkeloosheid en het gemor daarover is het laatste waar men op zit te wachten. Zoals een vriend onlangs opmerkte: het onderwijssysteemin China levert onvoldoende hoger opgeleiden op: een bijkomende factor.

Ik ben geen econoom, en zou niet graag in hun schoenen willen staan: een Gordiaanse knoop? Met een extra knoop: internetvrijheid versus -restricties.

Het gerucht gaat (alweer 1!) dat de jacht op VPN’s is geopend. Ik heb er nog niets van gemerkt, maar mocht ik op zwart gaan, dan weet u dat ik weer andere ladder aan het zoeken ben om over De Muur te klimmen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s