The times, the times, they are changing

Op het Chinese internet circuleert een ruime week een video waarin te zien is hoe een Britse man in elkaar wordt getimmerd door een aantal Chinezen, nadat hij zich leek te vergrijpen aan een Chinees meisje.

In de video is geknipt: in het eerste deel wordt hij streng toegesproken door een Chinees, terwijl het meisje weinig overtuigend ligt te kermen in een bloemenperkje; daarna ligt hij op de grond terwijl het natrappen begint.

De Chinezen zijn buiten schot, de Brit, dronken, verroert zich niet.

Het was een internet rel, en de commentaren op het internet waren niet mals, en komen neer op: buitenlanders zijn vuilnis, laten we de straten schoonspuiten.

De politie heeft nu de jacht geopend op ‘illegalen’, dat wil zeggen: buitenlanders die hier zijn zonder visum, buitenlanders die hier zijn op een toeristenvisum die werken (bijvoorbeeld als Engelse tutor), en buitenlanders in het algemeen.

Ik moet nu mijn paspoort en mijn residentievergunning bij mij hebben, elke dag. Helaas: dat ligt allemaal bij het visa-bureau, ter verkrijging van een nieuw visum.

We kregen onlangs de ‘buitenlander-belasting’ om de oren, en een vriend vertelde mij dat het overboeken van geld vanuit het buitenland naar een niet Chinees bedrijf opeens moeizaam gaat. Men verlangt nu de volledige naam van het bedrijf, en afkortingen als ‘intl’ worden niet meer geaccepteerd. Lastig, want in het buitenland is het aantal vakjes waarin je de naam van de begunstigde moet schrijven beperkt.

Dit ‘buitenlander-pesten’ hangt enigzins samen met het conflict dat China momenteel heeft met de Filipijnen over een eilandje. Fruit uit de Filipijnen wordt nu aan veel strengere eisen onderworpen…

Een Chinese vriend met kennis van zaken wist te melden dat er een machtstrijd gaande is in de regering: wie is sterker, de ‘Security Bureau’ of ‘The Army’?

Het ontbreekt nog even aan een ‘Ik heb last van mijn buitenlandse buurman-meldpunt’, maar voor de rest zou Wilders zich hier prima op zijn gemak voelen, was hij een Han-Chinees.

Want dat is wel een pikant detail: niet iedereen die meeging op de grote golf van onderbuikhaatgevoelens op de Chinese website leek te begrijpen wat precies een buitenlander was: een meisje zei dat ze een bloedhekel had aan de mensen uit XinJiang (volgens de laatste berichten nog steeds China) en ze wilde die onmiddellijk Beijing uitgooien.

Vergis je niet: de Chinezen waren en zijn nogal xenofoob.

Wij ondertussen, buitenlanders, voelen ons opeens iets minder veilig. Ik ga morgen maar eens vragen of mijn paspoort alweer terug is.

Ik werd na het schrijven van dit op mijn wenken bediend:

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-18091298#

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s