Democratie

Het zijn de lange maanden waarin politici hun verlokkend dansje uitvoeren.

Een circus. Blijkbaar zwalken de politici mee met de winden van het volk. Wat vindt de stemmer belangrijk? Dan vinden wij het 0ok! Het was eerst Geert die dit uitvond; de andere partijen ruiken zetels, en waaien mee.

Tja, dat wordt dus weer helemaal niks. Gaan we nog besluiten nemen?

Gelukkig is het in Amerika net zo, maar dan iets simpeler. De uitkomst daar is gemakkelijk te voorspellen. Een grotere kluns dan Romney was wel te vinden, maar gekozen is voor een robot met geld, die blijkbaar wordt ingeluisterd door adviseurs die de kluts kwijt zijn. Je belastingpapieren niet willen tonen, opnieuw suggereren dat Obama geen Amerikaan is, en ondertussen een mogelijke senator die denkt dat tijdens een heuse verkrachting het lichaam van de vrouw een barriere opwerpt die bevruchting tegengaat: met zulke vrienden heb je geen vijand nodig.

Het is een mooi ding, democratie.

Je kan jouw mening, jouw idee van een toekomst, vertalen in een stem. Daarna gaat het verschrikkelijk mis. Compromissen moeten worden gesloten, water moet bij de wijn, en wat toen werd gezegd is alweer achterhaald. Maar voordat er gestemd wordt, is er het internet

Het machtige Internet toont wat het volk denkt en vindt. Het is een instrument dat het denken van politci bepaalt. En dat gaat op voor de zigzaggende Nederlandse politici (hoewel ik denk dat de wifi van Geert een beetje traag is), voor Obama en Romney (ik zie Romney als de man die het nog net niet doorheeft, dat hele internet) en voor China.

Ja, ook in China. De netizins in China groeien in aantal, de grote firewall houdt het niet meer tegen, en de overheid volgt op de voet wat rondvliegt over de Chinese versie van Twitter en Facebook, en lijkt te luisteren. Het valt niet te stoppen.

En dus: niet alleen de onderbuik, maar ook het weldenkend deel van de wereldbevolking instrueert de politici.

Wat echter ontbreekt zijn die politici die de waan van de dag, en hun verlangen naar macht, kunnen scheiden van een echte visie, een visie die leidt naar de oplossing van problemen, zonder zucht naar winst of pluche.

 

2 thoughts on “Democratie

 1. Rob Alberts schreef:

  Wat wij wensen zal er nooit komen.
  Maar desondanks blijf ik voor democratie kiezen.
  Fijn als over de hele wereld mensen vrij mogen kiezen!
  Democratische groet

 2. Cor schreef:

  Je schrijft:
  “Wat echter ontbreekt zijn die politici die de waan van de dag, en hun verlangen naar macht, kunnen scheiden van een echte visie, een visie die leidt naar de oplossing van problemen, zonder zucht naar winst of pluche.”

  Hadden we maar politici met een visie. Maar er valt helemaal niets te scheiden. Politici zijn alleen belust op macht, op de mooie baantjes en op naamsbekendheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s