Wapens

Ergens in het achterhoofd van iedereen die in het onderwijs werkt leeft het meest ondenkbare en gruwelijke en toch realistische scenario van een kind dat gewond raakt of doodgaat onder jouw zorg.

Het maakt niet eens uit hoe dat wettelijk is geregeld: vanaf het moment dat ze de school inlopen zijn ze onder onze zorg en verantwoordelijkheid, en in elke school waarin ik heb gewerkt en werk werd die verantwoordelijkheid zeer serieus genomen.

In de school waar ik nu werk hebben we twee keer per jaar een ‘ lock down exercise’, met een sirene, deuren die op slot gaan en gordijnen die worden gesloten. De leerlingen hebben daar wel vragen over, die we wat halfslachtig afwimpelen. De ‘earthquake drill’ begrijpen ze wel, maar deze?

Tijdens onze laatste ‘lock down drill’ hadden we vergeten om onze autische leerling te waarschuwen. Hij is joods, en het had me al wat tijd gekost om hem door het trauma van de raketten op Tel Aviv te loodsen, enkele weken geleden. Toen het alarm ging, en ik de deur op slot draaide, moest hij naar de WC. Dat kon dus niet. Hij begreep dat niet. Ik probeerde zo duidelijk te zijn als mogelijk, maar ik zag de paniek in zijn ogen en zijn lichaam.

Hoe leg je aan kinderen uit dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat een maniak de school inloopt met een mes of hakbijl? (Dankzij de wetgeving in China zijn pistolen en geweren onmogelijk, Godzijdank. Op dezelfde dag viel een man met een mes een school in China binnen en verwondde 22 kinderen.)

De vraag die ik mijzelf stel tijdens donkere uren in de nacht: wat zou ik doen? Stort ik mij op de gek met het pistool of mes, zoals mijn collega’s in Sandy Hook deden?

Ik denk het wel. Ik ben geen held. En ook zij zouden zichzelf nooit hebben beschreven als een held. Maar we zijn domweg verantwoordelijk,  en kom niet aan mijn kinderen.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s