Man bijt hond (en andere berichten)

Men in het westen denkt dat China nogal achterlijk is.

Natuurlijk, een economisch wonder dat de wereldcrisis doorstaat, maar voor de rest denkt men nogal laatdunkend over China. Hier wordt namelijk hond gegeten.

Inderdaad, ik zou een restaurant kunnen vinden in Beijing dat hond op het menu heeft. Je hebt meer geluk als je in het noorden van China een restaurantje binnenloopt. Hondenvlees schijnt namelijk een echte winterkost te zijn. Je wordt er warm van. Zo zegt men. Waar die honden vandaan komen, daar lopen de meningen over uiteen. Iemand zei dat ze net als koeien worden ‘gekweekt’ voor de slacht. Anderen fluisteren over straathonden. Tja.

Blijkbaar eet men ook hond in het hart van Europa: Zwitserland. En toen er moest worden gestemd over het verbieden van het eten van hond, viel dat niet in goede aarde bij de Zwitsers. Het bericht deed me glimlachen. Ik kan begrijpen dat in Noord Korea (voedselschaarste) en noord China (verwant aan Noord Korea) hond wordt gegeten. In tijden van armoede geldt het recht van de sterkste. Erst komt das fressen, und dan komt die moral, of woorden van die strekking. Maar in het rijke Zwitserland? Daar kan ik wel even over peinzen.

Ook om even bij stil te staan: 150.000 euro vandalen schade tijdens de oudejaarsfestiviteiten in mijn stad, Haarlem. Voor dat geld kan je heel wat (nu flink gekorte) amateurgezelschappen een hart onder de riem steken. Maar dat geld gaat nu naar brievenbussen, lantaarnpalen, parkjes en bankjes. Ook belangrijk, maar toch.

Terwijl de twitterende wereld die druk maakte over het feit dat de NRC en de Volkskrant prominent melding maakten van de scheiding van die voetballer en zijn vrouw (iets over een gestrand droomhuwelijk), trok ik een wenkbrauw op (maar niet meer dan dat) over het feit dat men daar dan weer over twittert. Als je je al niet druk maakt over dat gebroken huwelijk, waarom je dan wel druk maken over het feit dat het in je krant staat? Waarop de krant daar dan weer over schrijft, etc.

Het nieuws in China meldt dat het vanaf nu geboden is te stoppen voor een oranje verkeerslicht. Dat had, in de eerste dagen van 2013, veel blikschade tot gevolg. Hoe leg je de werking van oranje uit aan een Chinese chauffeur? Riemen vast, ook voor de passagier in de taxi. Maar na vijf dagen in het nieuwe jaar wordt het met die nieuwe regel alweer niet zo nauw genomen.

Restricties op het internet? Vooralsnog kunt u mij lezen en zijn dus VPNs nog toegestaan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s