Micha Kat

Ik las vandaag dat Micha is gearresteerd vanwege bedreigingen aan het adres van de advocaat die de verdachte in de moord van Marianne Vaatstra bijstaat.

Het is geen wereldnieuws.

Micha boert al jaren een bittere strijd met de wereld, en dit is een van zijn laatste oorlogen. Met ‘laatste’ bedoel meest recente, want na deze komen er meer.

Ik heb met Micha een aantal plezierige gesprekken gehad in Mad Murphys in Almaty, Kazakhstan. Hij was daar, geloof ik, vanwege een vriendin. Hij probeerde mij toen al, en we hebben het over 2005-2007, ervan te overtuigen hoe de wereld samenhing in complotten. Het ging over pedofielen, corrupte kranten, de Koningin, en nog zo wat meer. Hij is ook een belezen man, en dat trok mij aan. Die complotten deed ik af met ‘ach, nee, kom nou toch, sjonge sjonge.

Op Youtube plaatst hij met regelmaat zijn monologen, en de man die ik kende van de bar in Almaty bleek nu helemaal los te zijn: onsamenhangende betogen, soms in een erg opgewonden toon.

En het was zo’n aardige en erudiete man. Hoe kan het zo ontsporen, hoe gaan rationale mensen opeens over in geloof? Geloof in allerhande slecht onderbouwde theorieen, geloof in reliogie, als voorbeeld. Conspiracy theories zijn volgens mij vergelijkbaar met religie: de zucht om wat onverklaarbaar lijkt bij te schrijven op het conto van iets hogers, in zijn geval een samenhangend netwerk van overheidspersonen.

Ik bewaar, desondanks, goeie herinneringen aan Micha. En als hij dit leest, dan hoop ik dat hij hetzelfde voelt. Waar rook is, is vuur, en dus geef ik hem het voordeel van de twijfel. Maar om de wereld samen te binden in een web van kwaadwillende personen, dat gaat wat ver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s