hakken

Rond de stamtafel zijn de meningen over de klokkenluider verdeeld, maar de weegschaal der meningen is niet in balans. De grootste monden roepen dat privacy een enorm groot goed is, meer waardevol dan goud (dat is nu niet zo moeilijk) en dat wat Snowden deed en nog steeds doet, gelijk staat aan een heldendaad.

De kleinste mondjes, en die zijn Amerikaans, mompelen iets over staatsveiligheid, gemompel dat door de meerderheid snel van de tafel wordt geveegd. We komen er niet uit, ook niet na meer bier en versnaperingen.

De rol van China krijgt ook aandacht van de stamgasten. Slim, hoe de Chinese regering opeens de verantwoordelijkheid bij Hong Kong legt, terwijl iedereen weet dat ze daar niet zo autonoom zijn als je zou denken. Slim, hoe de klokkenluider bijna en passant liet weten dat de NSA flink heeft zitten hakken in Chinese computers, zodat China eigenlijk een vriendje va de klokkenluider werd. Plaats deze twee slimheden in omgekeerde volgorde en het een vloeit uit het ander voort.

Rond de stamtafel wordt alles snel zwart-wit, dat hoort nu eenmaal bij stamtafelgesprekken. Helden en antagonisten worden karikaturen. We hoeven er ook niet uit te komen. We wassen de oren van de aanwezige Amerikanen, roepen nog iets over een bepaalde gevangenis waar ze nog steeds zonder vorm van proces worden vastgehouden, brengen in herinnering het wijzende vingertje van Hillary over computer hakken en mensenrechten, en bestellen tevreden nog een rondje.

FOX News, de zender die ik aanzet als ik mijn brein een beetje slapjes aanvooelt, heeft het er maar moeilijk mee. Cheney werd uitgebreid geinterviewd, en hij had geen moeite met de inbreuk op de privacy: het is immers ingesteld onze Bush en zijn bewind. Toen de interviewer Obama ter tafel bracht, kon Chney alleen maar sissen dat hij de man niet mocht, en dat zijn beleid niet deugt, maar werd dus eigenlijk gedwongen om een veer op de hoed van Obama te steken omdat hij, ondanks zijn beloftes, niet veel aan dit stiekeme gedrag heeft veranderd.

Aan de stamtafel zijn de meningen over Obama geflipt: de liberalen mopperen, de republikeinen mompelen nog iets van afkeuring, maar dat klinkt imiddels erg dun en versleten. Want eigenlijk deed en doet hij wat ze wilden en willen.

Uiteindelijk praten we maar over het weer, de nieuwe taxiprijzen, de huurverhogingen en het verkeer. Daar zijn we het allemaal eens.

Om eerlijk te zijn: ik weet niet goed waar ik sta.

One thought on “hakken

  1. Laurent schreef:

    Hehehe, ja ik vond die timing van dat nieuws dat vooral China bespioneerd werd ook al erg leep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s