Klantvriendelijk

Ik was voor een bliksembezoekje in Nederland voor de bruiloft van mijn enige neefje (nou ja, neefje, net zo groot als ik als op mijn tenen ga staan) en kon even genieten van Holland in de lente. De tulpen waren gekopt, de bollen gerooid, wolken scheerden op een ferme bries over het vlakke land, en wij dronken champagne tussen de landerijen met een feestelijke zon, en nog wat meer champagne, en toen dansen met de bruid, en de moeder van de bruid en nog maar een glaasje, maar de oma van de bruid wilde niet dansen want “als ik mijn been breek heb ik er nog weken last van.” Toen hadden de wolken zich al in Vermeer-kwasten gedoopt en gingen wij uitgebreid tafelen tussen de hooibalen. Zo’n heerlijke bruiloft dus.
Omdat ik maar even was, zat ik op een strak zelfopgelegd schema. De bank, de notaris, het huis en de nieuwe huurder,…En natuurlijk even inkopen.
Het zal vreemd klinken, maar dit staat steevast op het boodschappenlijstje: Unox rookworst, deodorant, cup-a-soup, scheermesjes, stroopwafels. Alles behalve de Unox rookworst is ook in China te koop (en nu gaat vast iemand me mailen dat je via Taobao ook Unox rookworst kan bestellen) maar het heeft zich ooit in mijn hoofd genesteld dat het allemaal in Nederland goedkoper is. Ik ben tenslotte, juist, een echte Hollander.
Mijn eerste morgen was ik vroeg uit de veren en marcheerde naar de Vomar, zo’n beetje om de hoek van mijn logeeradres, koos een boodschappenmandje op wielen (een karretje staat zo hebberig) en liep zo tegen een Unox rookworst aanbieding aan. Ik moest er mijn bril bij oppoetsen: 99 eurocent! Dat kunnen we niet laten liggen, dus 12 in het mandje, en daarboven op kwam een ontbijtkoek, kaas, verse stroopwafels, …nou ja, u kunt het zelf aanvullen.
Bij de kassa plaatste ik een en ander op de band, parkeerde mijn bordje ‘volgende klant’ keurig aan het eind, en observeerde het aanslaan. De rookworst was opeens 1,99 euro. “Pardon, die stond voor 99 cent?” De cassiere aarzelde. “Dat zag ik ook,” zei de mevrouw die haar biscuitjes stond in te pakken. “Ik dacht, die zullen wel over de datum zijn. Maar ja, 99 cent.” De cassiere ging bellen. Ik excuseerde mij en mijn rookworsten tegenover de klant achter mij.
“Mina, met mij. Ja, leuk je haar. Heb je een leuk weekend gehad? Luister, Unox magere rookworst, 99? Wil je even voor mij kijken?”Ik had gelijk, maar het was inmiddels aangeslagen en moest weer worden afgeboekt, waarvoor een sleutel moest worden aangeleverd. Uiteindelijk was daar de rekening van 52 euro en 20 cent. Ik overhandige twee briefjes van 50. “U hebt niet kleiner?” “Mevrouw, ik ben net aangekomen in Nederland, en dit is alles wat ik heb.”
“Nou.” Ze gaf een ram op de kassa. “Dat gaat nog leuk worden.”
“Dat hoop ik ook.”, bitste ik terug. (Vroeg opstaan + vriendelijk zijn is nooit mijn sterkste kant geweest.) “De volgende keer moet die meneer misschien maar in een andere rij gaan staan.”, deed de klant achter mij een duit in het zakje.
Dat was mijn moment. Ik zag het al aankomen, met toeters en bellen en aanzwellende applaus. Ik draaide mij om naar de klant achter mij, die mogelijk met een nog verkeerder been uit bed was gestapt dan ik. “Meneer, ik voel me nu weer helemaal thuis in Nederland. Dank u wel.” Ik bezegelde dit met een koele maar dodelijke blik, iets langer aangehouden dan noodzakelijk. De cassiere begon drifting geld te tellen. “Nee hoor,” schrilde ze, “iedere klant is hier koning en altijd welkom! Kijkt u eens, 60..70…80… en dat maakt honderd.”
Toen ik inpakte, draaide ze zich nog een keer om. “Nog een fijne dag in Nederland meneer!”

2 thoughts on “Klantvriendelijk

  1. Frank schreef:

    Briljant geschreven Rob… je omschrijft precies het gevoel dat ik ook altijd krijg bij terugkeer naar mijn alma ater 🙂

  2. Monique Warmerdam schreef:

    Wat een mooi, leuk en herkenbaar verhaal heb er van genoten en om moeten lachen. Groetjes van de moeder van de bruid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s