Norbert van der Sluis

Helaas: het venijnige stukje dat ik schreef over Norbert van der Sluis, pastoor van Liempde, dacht ik in de digitale prullenbak te hebben gesleept. maar ik heb het nog.  Precies op tijd, want Norbert van der Sluis is weer in het nieuws.

Norbert wil zich nu wat beter gedragen, laat zijn gezicht wat meer zien en bemoeit zich met de vrijwilligers. Een gedeelte van het kerkbestuur wil nog wel even aanblijven.

Wat we dus gemakkelijk even vergeten is dat Norbert weigerde een uitvaart te verzorgen voor iemand die euthanasie had gepleegd. Hij weigerde ook ‘zijn’ kerkgebouw ter beschikking te stellen voor een andere pastoor.

“Volgens Van der Sluis zijn zijn standpunten niet veranderd. ”Ik ben niet milder geworden. Ik ben de 50 gepasseerd, dan verander je niet meer zo veel.””(bron: Nu.nl.)

Ik schreef toen de volgende parabel:

Vader en zoon komen bij een speeltuin. “Die heb ik gemaakt.”, zei Vader trots. “Van de kleinste zandkorrel tot het grootste klimrek: ik heb het bedacht en gemaakt.”

De zoon rent rond, blij en opgewonden, terwijl Vader plaatsneemt op een door hem bedacht en gemaakt bankje.

De zoon beklimt enkele speeltuigen, terwijl hij naar zijn Vader kijkt, die hem bemoedigend toeknikt.

“Toe maar, mijn zoon!”, zegt de Vader, “hierna gaan wij naar Huis en wacht ons ijs en taart en lekkernijen!”

De zoon klimt op het grootste klimrek, grijpt mis, wankelt, valt, en breekt zijn been op drie plekken.

Vader kijkt toe.

“Het was jouw keus zo hoog te klimmen.”, zegt Vader, terwijl zijn zoon kermt en schreeuwt en huilt en bloedt.

“Ik zou je kunnen helpen.”, zegt Vader, terwijl hij een been over de andere slaat, “maar dit is het Lot. Ik heb namelijk alles gemaakt: het licht, het donker, het klimrek, en de grond waarop je viel. Ik heb ook de pijn gemaakt, maar geloof me: die pijn doet je goed. Jou wacht lekkernijen.”

De kudde van Norbert is een krimpende kudde, maar ook dit dode schaap werd namens Norbert de hemel ontzegd.

De katholieke kerk is ont-menselijkt. De genade van het laatste sacrament ontzegd aan een stervende, is een schande, en een enorm verdriet voor zijn nabestaanden.

Ik vind het dus niet zo verwonderlijk dat ik, als ex-katholiek, een tikje weerzin hebt ontwikkeld jegens Gods grondpersoneel.

En hoewel ik er, inmiddels flink onderbouwd, vanuit ga dat er geen God bestaat, (maar met de woorden van Christopher Hitchens, beroemd atheist en pas overleden: “I like to be surprised…”) denk ik toch dat je de laatste gelovigen op deze planeet geen fatsoenlijke met vertrouwde rituelen begrafenis mag ontzeggen, gebaseerd op  door mensen gemaakte regeltjes.

Euthanasie is namelijk een godsgeschenk.

Onder de lezers van Achterob zijn niet veel diepgelovigen. Of zelfs gelovigen. maar aan die paar, die er ongetwijfeld zijn: mag ik jullie wat simpele vragen stellen? Als God euthanasie niet zou willen, had hij er dan geen stokje voor kunnen steken? En nou ik toch bezig ben,: als God zo tegen homosexualiteit is, waarom heeft hij mij dan gemaakt? En als God zo tegen oorlog is, waarom gaf hij ons dan de mogelijkheid om oorlog te bedenken?

Jaja, hoor ik jullie knarsentanden. Simplistische vragen, Achterob. Lekker makkelijk door de bocht. Ik ken het antwoord: God wil dat wij kiezen.

Kiezen wij voor het licht, of voor het donker?

Norbert van der Sluis, pastoor te Liemde, namens de Paus in Rome, koos voor zijn parochiaan het donker.

Ik kies het licht.

4 thoughts on “Norbert van der Sluis

 1. Wieneke schreef:

  Ja, die Norbert is een hele fijne menslievende bikkel, hoor. Ik ben nog steeds zo vreselijk blij dat ik nooit iets met wat voor religie en kerktoestanden te maken heb (gehad).

 2. achterob schreef:

  Je bent dus een gelukkig mens!

 3. Fien schreef:

  Goddank geloof ik niet.

 4. Irene schreef:

  Als de Verelendungtheorie klopte zou zijn achterban zo in opstand komen. Maar helaas, Marx had het ook niet altijd bij het rechte eind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s