Ik kwam vamiddag een groepje leerlingen ophalen voor een rekenbijspijkerles (laten we het zo maar even noemen) maar de leerkracht was er even niet, en dus deed ik wat ik had voorbereid met de hele groep.
Het trappetje.
De liter staat in het midden van dit 7 treden tellend trappetje, en als wij de trap op gaan, en dat is vermoeiend, gooien wij nullen weg, en als wij de trap afdalen nemen wij nullen mee.
Dus 1 liter is 1000 ml.
Ik plukte dit niet uit de lucht, zij zijn momenteelbezig met ‘capacity’ en ‘mass’ dus voor het omrekenen van ml naar liters was dit een nieuwe stragetie.
Vandaar kwamen wij op het feit dat die trap ook werkt met meters en grammen. En toen kwamen we op de meter.
“But in my country we talk feets and yards…”
Dus kwamen we bij Napoleon, de man die de meter introduceerde in Europa.
Inmiddels was de leerkracht weer onder de levenden, en op het scherm produceerde zij schilderijen van Napoleon, terwijl ik beschreef wie hij was, wat hij had gedaan, goed en kwaad, en we eindigden met een serie van foto’s van zijn tombe in de Dome des Invalides.
Dat was een half uur geschiedenisles, en de leerlingen hingen aan mijn lippen. Wij doen dat niet zo vaak in onze school, lekker doceren. Maar blijkbaar hebben ook de kinderen van deze generatie behoefte aan een half uurtje anecdotes, humor, informatie.
Jouw stragetie 😉 is erg leuk. Ik had er nog nooit van gehoord. Dat had ik moeten weten heeeeel lang geleden.